Европейският парламент обсъди дали има върховенството на закона в България. Повод за

...
Европейският парламент обсъди дали има върховенството на закона в България. Повод за
Коментари Харесай

Празна зала и технически проблеми в дебата за България

Европейският парламент разиска дали има върховенството на закона в България. Повод за дебата са  митингите в България, както и " забележителното утежняване на спазването на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите, битката против корупцията и свободата на медиите " в нашата страна.

Михаел Рот – министър по европейските въпроси на Германия, откри дебата за България, като в залата имаше обидно малко хора. Дебатът беше съпроводен с редица механически проблеми, като live stream-ът на от Facebook страницата на Европейския парламент в България постоянно оставаше без тон. Рот заяви, че правовата страна е водещ принцип, с който са обвързани всички органи на Европейски Съюз. Той акцентира, че през ноември ще бъде организирано разискване в Европейския съвет за всички страни от Европейски Съюз, като се стартира по азбучен ред с първите 5 страни членки – Белгия, България, Чехия, Дания, Естония. 

Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската комисия, съобщи, че Комисията ще продължи да следи динамичността на събитията в България и е значимо да не бъде обърната посоката на напредъка, който е потвърден през годините. Президентът на ЕНП и бранител на ръководството на България – Манфред Вебер, назова Борисов водач на едно проевропейско държавно управление и акцентира, че България е на прав път. 

По-голяма част от изявлението на Дидие Рендерс, еврокомисар по правораздаването, не беше чуто отвън залата заради механически проблем, само че стана ясно, че новият механизъм за надзор щял да е с по-широк обсег от този за съдействие и инспекция (създаден при присъединението на България и Румъния към Съюза, с цел да наваксат в областта на правосъдните промени и битката с корупцията).

Председателят на комисията по съществени права и цивилен свободи (LIBE) – Хуан Фернандо Лопез Агилар счита, че има политическа интервенция в региона на прокуратурата, ограничение на медийни свободи, неуважение на мирните митинги и правата на малцинствата. Лопез дефинира позицията на Комисията като " угриженост ", а не " нападки ". 

Румънският евродепутат Рамона Стругарио, която беше извънредно сериозна към основния прокурор Иван Гешев в първото му присъединяване в съвещание на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент, се разгласи в отбрана на народа на България, като разгласи, че е разтревожена от протичащото се там. 

Зеленият депутат Даниел Фройнд е безапелационен, че би трябвало да се спре европейското финансиране за България, защото то ще отнеме " черния хайвер " за лакомите олигарси в страната. И акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да застане зад жителите, които се борят за народна власт у нас. 

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР